Hvor længe varer riffelløbet?

19. april 2023 0 Af reloading

Hvornge varer løbet?

Samler din riffel ikke skuddene, som du ønsker? Er løbet måske udskudt? Vi har set lidt på hvad, som har indflydelse på hvor lang levetid, dit løbet har.

Teoretisk er det antal skud gennem løbet, som bestemmer graden af slitagen. Og det aller meste af slitagen kommer fra krudtet, når den brænder. Kuglen gør nok også lidt til eller fra, selv om dette måske er normalt, at tro. Rifleløbet vil gradvis give dårligere præcision, eftersom udbrænding sker i bommer/rifler i området foran kammeret. Dermed er det klart, at jo mere krudt i patronen, desto større udbrænding for hvert skud. Men det er ikke bare krudtmængden, som bestemmer udbrænding; kaliber er også vigtig. Enkelt sagt vil mindre areal på hullet i løbet, give større slitage, for hvert skud med samme krudt og krudtmængde.

Men i praksis er det en hel del andre faktorer, som bestemmer, hvornår løbet ikke har tilstrækkelig præcision. En vigtig faktor er, hvor store præcisions krav skytteren selv sætter. Det er stor forskel på hvor mange skud løbet tåler om præcisions kravet er 15 eller 50 millimeter!

Er kravet til små samlinger ikke vigtig, kan en skytte skyde flere skud før løbet er færdig. Så enkelt er det.

Måske den mest udbredte grund til dårlig præcision, at løbet er ødelagt av rust. Rust har ingenting med antal skud at gøre, men dårlig vedligehold. En lille, men vigtig faktor er, at rust er mere ødelæggende for præcision desto mindre kaliber løbet har. Og rust i mundingen er værre en rust længer inde i løbet.

En anden måde, at ødelægge præcision på, er manglende løbs rengøring. Når man ikke renser ordentlig, vil forbrændingsrester fra krudt lægge sig i løbet, selvsagt mest lige efter kammeret. Krudtslam bliver hårdt og gør løbet >indsnævrer< foran kammeret. Denne «indsnævringen» – om den er i minimale mål – kuglen vil blive skubbe sammen til mindre diameter end i resten af løbet og det er ikke præcision fremmende. Kuglen og med krudt belægning og kan så rive mikroskopiske småstykker af metallet. Dermed bliv overgangen inde i løbet udslidt og udbrændt.

Stålkvaliteten har stor betydning for, hvor mange skud løbet tåler og hårdt stål, vil nok generelt tåle flere skud end blødere løbsstål. Det er en normal opfattelse at rustfrie løb tåler flere skud end sorte, men det er en sandhed med mange variationer. Om men tager amerikanske rustfrie løb, giver Shilen løb og en del andre top præcision, men sædvanlig ikke mange skud. Såkaldte knapriflede, eller på amerikansk «buttonrifled»-løb, har blødere stål end koldhamrede og bliver udbrændt efter færre skud. Rustfrie amerikanske løb i 6,5 x 55 har mistet præcision efter rundt 2000 skud, ca. det halve af hvad et godt koldhamret løb holder til.

Men de knappriflede kan giver bedre præcision end koldhamrede, som nye. To jagtkammerater byggede sig en 6,5-06-rifler: en med rustfrit Douglas løb, den andre med Shilen løb. Begge gav treskuds samling på 10-15 mm med Sierra GameKing, men etter 1000 skud med MRP krudt, var treskuds samlingerne på 25 mm. Et løb blev skiftet efter 1200 skud, det andre efter 1300. Man kan nok temmelig sikkert forvente flere skud med god præcision fra koldhamrede og løb lavet med gammeldags trukne løb end fra «buttonrifled».

Jeg har helt klart skudt flest løb ud med DFS-baneskydning, og dermed har jeg også flest udbrændte 6,5 x 55 løb. Normal levetid for mine Sauer-løb i 6,5 x 55 er 4000-5000 skud. Nogen DFS-skytter skyder flere skud, andre færre. De første årene med Sauer 200 STR var 308-løb populære, og en den normale opfattelse at god præcision holdt sig til 8000 – 10 000 skud. 6,5 x 55 og 308 Winchester-patroner er ladet med ca. den samme krudt vægt, men arealet på hullet i løbet er forskellig.

6 mm Norma BR har mindre hylstervolumen, kaliber og ladevægt, men selv om ladevægten er omtrent 25 % mindre med samme krudt, som i 6,5 x 55, er det nok ikke mange match skytter, som bruger 6mm BR-løb etter 4000 skud.

Hvor mange skud tåler så før løbets samlinger bliver mærkbart dårligere? Som sagt er dette afhængig af hylstervolumen, kaliber, kvalitet, hvor varm løbet skydes og vedligehold. Og hvor små præcisions kravene er, hvor godt kombinationen af løb/rifle/kugle/patron er, og ikke mindst, hvor godt skytten samler skuddene. Efter egne erfaringer kan nogle løb «falde sammen» temmelig brat, andre bliver gradvis lidt dårligere præcision.

Om så 6,5 x 55-løb af normal stålkvalitet har en levetid på 4000 skud og 308 Winchester 8000 skud, så stemmer det rimelig godt med volumen/kaliber forhold i andre patroner. Patroner med relativt stort hylstervolumen i forhold til kaliber, så som 22-250 Remington, 243 Winchester, 6,5-06, 270 Winchester og 300 Winchester Magnum, vil nok normalt være temmelig udbrændt efter 2000 skud. Patroner med større hylstervolumen, som 264 Winchester Magnum, 7 mm Remington Mag, 300 Rem og 30-378 Weatherby Magnum, kan miste pressionens før eller rundt 1000 skud.

Men afvigelser findes altid!

 

Hylstervolumen, Krudt og Ladevægt

Teoretisk er det antal skud gennem løbet, som bestemmer slitagen. Og det aller meste af slitagen kommer af krudtet, når det brænder. Kuglen gør nok lidt til eller fra, selv om dette måske er normalt at tro. Rifleløb vil gradvis give dårligere præcision eftersom udbrænding sker i bommer/rifler lige foran kammeret. Dermed er det klart at jo mere krudt i patronen, desto større udbrænding for hvert skud. Men det er ikke bare krudtmængden, som bestemmer udbrænding; kaliber er også vigtig. Enkelt sagt vil mindre areal på hullet i løbet give større slitage for hvert skud med samme krudt og krudtmængde.

Men i praksis er det en hel del andre faktorer, som bestemmer, hvor når løbet ikke giver god nok præcision. En vigtig faktor er hvor store præcisionskrav skytten selv sætter. Det er stor forskel på hvor mange skud løbet tåler om præcisionskravet er 15 eller 50 millimeter!

Er kravet til lille spredning ikke vigtig, kan en skytte skyde flere skud, før løbet er færdig. Så enkelt er det.

Måske er den mest sædvanlige grund til dårlig præcision, at løbet er ødelagt af rust. Rust har ingenting med antal skud at gøre, men er dårlig vedligehold. En lille, men vigtig faktor er, at rust er mere ødelæggende for præcision desto mindre kaliber løbet har. Og rust i mundingen er værre end rust længer inde i løbet.

For, at få sikre tal fra de, som skyder med flere løb end jeg, blev ballistisk afdeling på Norma spurgt om, hvor mange skud Normas testløb skød, før de blev udskiftet.

Svaret kom meget hurtigt og Norma skyder færre skud, før løbsskifte, end det min erfaring om levetid på løb. Selvsagt må Norma have fast rutine for løbsskifte for, at sikre top pressions, de kan ikke risikere, at løbet giver dårlig præcision, når patroner og kugler skal testes. Der må det altid skydes med løb, som gir top pression for, at test skydningen skal give mening.

 

LØBSLEVETID PÅ NORMAS TESTLØB

6,5×55 3000
308 Win. 3000
8×57 IS 3000
7×57 3000
223 Rem. 3000
30-06 2500
243 Win. 1500
270 Win. 1500
280 Rem. 1500
22-250 800
300 Win. Mag. 800
338 Win. Mag. 800
375 H&H 800
7 mm Rem. Mag. 500
300 Weatherby Mag. 500

 

Frit oversat af Ejnar Askholm fra Norsk af en artikel af Jørund Lien

 

Hvad er forskellen mellem kold-hamret, knap-riflede og cut-riflet løb?

Råmaterialet til et hamrede løb er et relativt tykt stål blank, som er bearbejdet ved boring, slibning og polering.

Det placeres derefter over en dorn og formes ved hamring. Formen af ​​dornen, svarer til et omvendt billede af den indvendige af løbet, herunder riller og flader. Hamret råemner ofte poleret bagefter. Endelig er kammeret for visse kalibre også arbejdet ved at hamre det. Det tager kun et par minutter til at producere en løb på denne måde, men maskineriet er meget dyrt, hvilket er grunden kun større producenter bruger denne metode.

Knap-riflede løb er også lavet ved boring, slibning og polering. Riflingen mønster presses derefter ind i løbet med et værktøj kaldet en knap. Bagefter poleres løbet med en føring stang og polerpasta. Denne metode anvendes ofte af mindre producenter, fordi det ikke kræver dyre værktøjer.

Den ældste metode til riflede løb er ved skæring (cut-rifled). De første trin er de samme, som for de to andre ovenfor beskrevne metoder. Et værktøj monteret på enden af ​​en stang bevæger derefter gennem løbet, danner rillerne ved gradvis skære dybere og dybere ved hver gennemgang. Denne metode er meget tidskrævende.

Denne metode anvendes ofte af små producenter, fordi det ikke kræver dyre værktøjer og det kan laves, som håndarbejde.
Gode ​​løb kan foretages med alle disse metoder.

Knap eller cut-rifled løb er generelt bedst.

 

 

Hvorfor nogle tilfælde forniklet?
Der kan være flere grunde til. Hvis du holder patroner på en læder bælte, den garvesyre forårsager snart en patina til at danne på messing. Som et resultat, afrikanske patroner har ofte en forniklet sag. Mange mennesker mener også, at forniklede sager se mere attraktiv. Friktionen mellem stål og nikkel er større end mellem stål og messing. Det er derfor tænkeligt, at sagen udvides lidt mindre i kammeret.

 

 

 

 

Hvilke stoffer har en primer indeholder?

Opskriften ofte har følgende bestanddele: barium nitrat, blystyphnat calciumsilicid, bly dioxid, antimon sulfid og tetrazen.
En primer indeholder normalt en priming forbindelse ca. 30 milligram

 

Hvorfor kuglen flyvevej ikke svarer til de tabeldata?

Før en sand sammenligning kan foretages, testbetingelserne nødt til at være præcis den samme. Stativet, pistolens skydestilling og optagevinkel alle være samme, for eksempel for at sikre, at årsagen til forskellige målretningsområder er ikke noget andet end projektilets flyvevej.
En årsag kan være, at hastigheden ikke er det samme. Alle producenter måle trykket og hastigheden af ​​tønder, der svarer stort set til de mindstemål for både kamre og tønder. Dette gøres af sikkerhedsmæssige årsager. Bøssemagere forsøger også at undgå problemer med for højt tryk og træffe visse plus tolerancer i betragtning i deres dimensioner. Hvis disse dimensioner er større end ammunition producenternes, vil der være reduktioner i tryk og hastighed.
Korte eller slidte tønder naturligvis også resultere i lavere hastighed. Efter al sandsynlighed er der bullet producenter, der bestemmer deres ballistiske koefficienter med beregninger og ikke med målinger efter fyring skud. Hvis BC bruges til beregninger er for godt (fx 0,45 i stedet 0,38), vil den opnåede projektil flyvevej være mere lige end det faktisk er

 

Kan jeg bruge forskellige primere uden problemer?

Alle primere er egnede til formålet, men du bør ikke bruge forskellige typer af primere. Hvis du bruger en anden primer, kan standpladsen ændre sig. Forskellen kan være 10 m / s, afhængigt af primeren, med trykket også ændrer sig tilsvarende. Primerne vil sandsynligvis have en vis effekt på tønden vibrationer og dermed på præcision og målsted.

 

Hvad er forskellen mellem rekyl fra en normal og en magnum patron?
Hvis man kun sammenligne rekyl energi, så er det nemt. En 0,30-06 med standard belastning og 11,7 g kugle producerer energi på 30 J, mens en 0,300 Vind Mag med samme kugle, men 915 m / s producerer energi på 44 J. A 0,378 Weatherby genererer 95 J og en stor patron såsom 0,505 Gibbs 149 J.
Rekyl filt afhænger af, hvor hurtigt det kommer og på vægten af pistolen. De fleste mennesker føler, at rekylen fra en 0,378 Weatherby er større end fra en 0,505 Gibbs grund af kuglen vægt og hastighed. Du kan dog effektivt at reducere rekyl med en god, bred røv plade og en lige pistol lager.

 

www.norma-usa.com