Kobberkugler preller ikke mere af end blykugler

29. marts 2023 0 Af reloading

Forskning har vist, at kobberkugler ikke rikochetterer mere end blykugler.

Dermed er gassen gået af et af de sidste argumenter for at holde fast i det giftige bly til riffeljagt …

 

I Tyskland forbød man i visse områder blykugler, fordi de forgiftede bl.a. havørne. Dermed var jægerne overladt til kobberkugler. Så skete der en ulykke, hvor en jæger blev ramt af en kobberkugle, der vinklede af. Så forbød man kobberkuglerne – men siden er der så i stedet kommet forbud mod bly på statsrevirerne – og det er der en forklaring på:

Tyskerne har med vanlig grundighed og med schweizisk assistance undersøgt, om kobberkugler så også er mere tilbøjelige til at prelle af end blykugler, eller om den omtalte ulykke lige så godt kunne være sket med blyammunition.

Klar konklusion

Kobberkugler preller ikke mere af end blykugler. Da de er mere stabile, beholder de mere af deres restvægt efter at have truffet byttet.

Dermed har de også større restenergi, og dermed flyver de længere. Men det er kun i sammenligning med klassiske bløde blykugler. Mere stabile, mantlede blykugler vil formentlig opføre sig ligesom kobberkuglerne. Og spørgsmålet om disses restvægt hænger også sammen med deres konstruktion.

Rapporten, der er lavet af Universitetet i Bern på basis af tekniske undersøgelser hos den kendte tyske våbentekniske forskningsanstalt, DEVA, tager således luften af ideen om, at kobberkuglerne skulle være farligere end blykugler, og at man på det grundlag kan holde fast i blyet.

I det hele taget er der ikke mange argumenter tilbage for blyet, når man tager i betragtning, at der inden for de senere år er kommet klare beviser for, at bly fra ammunition ikke blot er farlig for naturen, men også for mennesker, der spiser vildt