.

 

 

 

DME Rifling Header Graphic 1

 

Hvad er forskellen mellem kold-hamret, knap-riflede og cut-riflet løb?

 

 

Råmaterialet til et hamrede løb er et relativt tykt stål blank, som er bearbejdet ved boring, slibning og polering.

Det placeres derefter over en dorn og formes ved hamring. Formen af dornen, svarer til et omvendt billede af den indvendige af løbet, herunder riller og flader. Hamret råemner ofte poleret bagefter. Endelig er kammeret for visse kalibre også arbejdet ved at hamre det. Det tager kun et par minutter til at producere en løb på denne måde, men maskineriet er meget dyrt, hvilket er grunden kun større producenter bruger denne metode.

Knap-riflede løb er også lavet ved boring, slibning og polering. Riflingen mønster presses derefter ind i løbet med et værktøj kaldet en knap. Bagefter poleres løbet med en føring stang og polerpasta. Denne metode anvendes ofte af mindre producenter, fordi det ikke kræver dyre værktøjer.

Den ældste metode til riflede løb er ved skæring (cut-rifled). De første trin er de samme, som for de to andre ovenfor beskrevne metoder. Et værktøj monteret på enden af en stang bevæger derefter gennem løbet, danner rillerne ved gradvis skære dybere og dybere ved hver gennemgang. Denne metode er meget tidskrævende.

Denne metode anvendes ofte af små producenter, fordi det ikke kræver dyre værktøjer og det kan laves, som håndarbejde. Gode løb kan foretages med alle disse metoder.

Knap eller cut-rifled løb er generelt bedst.

20180208_1822561.jpg

2018 Ballevej.dk