.

 

 

 

Projektil

 
 
Nr. 1 er projektilet

Et projektil er en genstand fra patronen, der sendes gennem luften hvor kraftpåvirkningen sker ved afsendelsen. Som regel tænkes på en kugle fra et håndskydevåben (kaldes også et skarp), men granater, pile, spyd og i princippet også tennisbolde m.fl. er projektiler. Fælles for dem alle er at de bevæger sig i overensstemmelse med kasteparablen. Hastigheden for et projektil fra en revolver eller en automatpistol er omkring 150 – 550 m/s, hvorimod et projektil der affyres fra en typisk militær riffel vil have en hastighed på omkring 800-1200 m/s.

 

 

 

 

 

 

Basic Softpoints – Simple blødnæsede kugler – denne 110 år gamle projektil-konstruktion er stadig den mest anvendte til riffeljagt i Danmark. Læs her del 1 om de forskellige kugletyper …

Af Ib Nordentoft Andersen (arkiv)

Basic Softpoint er den oprindelige blødnæsede jagtkugle, som den opstod i kølvandet på de famøse Dum-Dum’er.

En kerne af bly med 5 til 10% tin, antimony eller lignende som hærder, omgivet af en kappe af kobber hærdet med nikkel eller senere zink.

Fra slutningen af 1800-tallet og frem til slutningen af fyrrerne var dette kuglen jægerne anvendte. Den var, med ganske få undtagelser, den eneste de havde til rådighed og i det store hele virkede den efter hensigten.

Men da denne type kugler er simple og billige at fremstille, anvendes de desværre ofte af de ”mindre seriøse” fabrikater og resultatet bliver da også derefter.

Det sagt må det dog indrømmes, at det er muligt at fremstille nogle særdeles velfungerende men stadig prisvenlige kugler efter den gamle opskrift, og stort set alle anerkendte patronfabrikater har én eller flere af disse kugler på deres program.

Varmint kugler

Typen er særlig velegnet til det amerikanerne kalder Varmint kugler der, som navnet indikerer, er beregnet til jagt på præriehund, coyote og lignende, hvor kuglens styrke og kvalitet har mindre betydning. Ja, det er faktisk en fordel at kuglen splintres i byttet, så det bliver dræbt på stedet. Men typen kan så sandelig også anvendes til større vildt.

En meget stor del af de danske sommerbukke er uden tvivl nedlagt med netop denne slags kugler.

Winchesters Pointed Soft Point.

Ovenstående er en typisk kugle af gammel konstruktion helt uden nymodens dikkedarer. Blot en blykerne omgivet af en simpel kappe uden bonding. Billig men effektiv, især til bytte der ikke skal anvendes som f.eks ræv.

Voldsom ekspansion

Disse kugler ekspanderer ofte voldsomt og nedlægger byttet på stedet. Denne type fremstilles dog også af seriøse firmaer med en højere vægt og kraftigere kappe til normal jagt på rådyr og større vildt. Men den typiske soft point fra mindre seriøse producenter kendes ofte på voldsom ekspansion, lille restvægt og ringe dybdevirkning.

SIG_Sauer_200_STR.jpg

2018 Ballevej.dk